Tekenbeten; hoe gevaarlijk zijn ze?

De ‘gewone’ Nederlandse teek die we al jaren kennen is Ixodes ricinus. Deze teek heeft 3 verschillende gastheren (zoals kleine wilde zoogdieren, vogels, huisdieren of mensen) nodig om zich te kunnen ontwikkelen en handhaven. De volledige cyclus van ei-larve-nymfe-volwassen teek duurt gemiddeld 3 tot 6 jaar, waarvan maar zo’n 3 weken op gastheren wordt doorgebracht om hier bloed te zuigen. De overige tijd bevinden de stadia zich in de vaak bosrijke omgeving. De volwassen Ixodes ricinus teek kan besmet zijn met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die bij de mens en bij honden de ziekte van Lyme (spreek uit als “Lijm”) kan veroorzaken. Gemiddeld zijn 20% en 40% van de volwassen teken in Nederland met deze bacterie besmet. Symptomen van Lyme disease bij de mens zijn o.a. uitslag rondom de beet, zwelling van lymfklieren en griepachtige verschijnselen. Bij de hond zien we een ontsteking ontstaan rondom de beetplek, koorts en in een latere fase kan de hond kreupelheid vertonen die plots opkomt en weer verdwijnt. Bij waarneming van deze symptomen bij uzelf of uw hond is het verstandig direct naar uw huisarts of dierenarts te gaan. Om deze ernstige ziekte te voorkomen wordt geadviseerd om tijdens het tekenseizoen (voorjaar en herfst) alléén met bedekkende kleding in bossen te wandelen; dus blote armen en benen bedekken.


De teken die nu in het nieuws zijn, zijn Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus. Deze teken zagen we tot nu toe alleen bij dieren die in het Middellandse Zeegebied geweest waren, daar besmet werden en de teken meenamen naar Nederland. Van Rhipicephalus sanguineus weten we al langer dat deze teek zich binnenshuis kan handhaven en ontwikkelen. Deze teek heeft een speciale voorkeur voor honden en wordt bij uitzondering op mensen aangetroffen. Dermacentor reticulatus daarentegen leeft niet binnenshuis, maar het lijkt erop dat deze geïmporteerde teek zich aan het vestigen is in verschillende natuurgebieden in Nederland. Deze teek heeft knaagdieren nodig in zijn cyclus en de volwassen teek bevindt zich graag op honden.

Symptomen
Zowel Rhipicephalus sanguineus als Dermacentor reticulatus kunnen de ééncellige parasiet Babesia Canis bij zich dragen die de ziekte Babesiose (“bloedwateren”) bij honden kan veroorzaken. De Babesia parasiet gaat de bloedbaan van de hond in en infecteert de rode bloedcellen, die daardoor kapot gaan. Na besmetting kan het 2 tot 10 dagen duren voordat er symptomen zichtbaar zijn. Verschijnselen die u dan kunt waarnemen zijn: o.a. koorts (tot 42°C), sloomheid, niet willen eten, bleke slijmvliezen (bloedarmoede) en bloed in de urine. Een bezoek aan uw dierenarts is dan noodzakelijk, omdat deze ziekte door de grote bloedafbraak snel dodelijk kan verlopen. Bij tijdige herkenning en ingrijpen met medicijnen is deze ziekte soms te genezen.

Bestrijding van Teken
Om bovenstaande ziektes te voorkomen is het heel belangrijk dat u tijdig maatregelen treft tegen teken. De tekenmiddelen die verkrijgbaar zijn bij uw dierenspeciaalzaak (zoals Advantix, Fiprodog, Bolfo Plus tekenband, Exil Spot-on, shampoo’ s en poeders op basis van permethrin) werken tegen alle bovenstaande teken. Toch blijft het belangrijkste advies om dagelijks uw huisdier te controleren op teken en deze met behulp van een tekentang zonodig te verwijderen. De overdracht van ziekteverwekker van teek naar gastheer duurt gemiddeld 24-48 uur, dus tijdig verwijderen kan veel problemen voorkomen.

Teek